Wat is mindfulness?

Mindfulness is  aandacht hebben voor alles wat er op dit moment is, zonder hierover een oordeel te vellen.

 Een mindfulnesstraining heet daarom ook wel een aandachttraining. In het dagelijks leven zijn we vaak niet aanwezig in het hier en nu. We piekeren over het verleden of maken ons zorgen over de toekomst en hebben vaak weerstand tegen onprettige gevoelens. Terwijl het moment waarin we nu leven eigenlijk het enige is dat telt!!  Mindfulness leert je bewust aandacht te hebben voor wat je op dit moment doet, voelt of ervaart. Er even bij stil te staan, zonder er een oordeel over te vellen en zonder er in meegezogen te worden. Zo kom je uit je hoofd en in je lijf, waardoor je de signalen die je lichaam je geeft veel sneller opmerkt. Bijvoorbeeld dat we erg moe zijn of gespannen, of dat we ons verdrietig of angstig voelen.  Door bewust stil te staan bij wat er op dit moment is, komt er meer ruimte tussen jou en je ervaringen. Zo kun je opmerken dat je je gevoelens en gedachten niet BENT, maar dat je gevoelens en gedachten HEBT. Dit kan je  helpen om beter om te leren gaan met stress en andere ongemakken.

Meditatie is een belangrijk onderdeel  binnen de mindfulness. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet het doel om iets te bereiken of om uit jezelf te treden. Integendeel, het is juist de bedoeling naar binnen te gaan. Bewust gedachten, gevoelens en andere sensaties op te merken, hier met mildheid naar te kijken zonder je erdoor mee te laten slepen.

De Mindfulness Based Stress Reduction Training (MBSR) is een in de jaren ’80 door Jon Kabat-Zinn ontwikkelde 8-weekse training die leerde om te gaan met psychosomatische klachten en chronische pijn.

Uit onderzoek is gebleken dat deze training ook bijzonder effectief is tegen lichamelijke of geestelijke klachten als spanning, stress, somberheid of burn-out. Hierdoor neemt mindfulness een steeds grotere plaats in binnen de geestelijke gezondheidszorg en wordt door artsen, psychiaters, psychologen en wetenschappers gezien als een manier van leven die positieve gevolgen heeft voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Bijvoorbeeld als middel om beter met gevoelens van stress of andere moeilijke emoties om te gaan.

Eline Snel heeft op de MBSR-training een speciale variant voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar ontwikkeld; “Aandacht werkt!” . Het is een evidence-based training die wordt gegeven in ziekenhuizen, instellingen , eigen praktijken en op scholen. Tijdens deze training kunnen kinderen met behulp van ‘Kikker Kees’  de voordelen van mindfulness ervaren. Lees hier meer over de training ‘Aandacht werkt’.